اهداف کنفرانس

سرآغاز

«قرآن کریم» کتاب هدایت به رشد (یهدی الی الرشد) و صراط اقوم (یهدی للتی هی أقوم) تا بالاترین سطح خودتوانمندی عدالت بنیان پیشرفت (لیقوم الناس بالقسط) است و تفسیر قرآن کریم، پژوهش مسأله‌محور در قلمرو نظام مسائل رسالت این کتاب کریم یعنی مساله هدایت به رشد، هدایت به بالاترین سطح خود‌توانمندی عدالت­بنیان مدیریت حیات فردی، اجتماعی و تمدنی است. معارف قرآن کریم برآیند این نظام پژوهشی است. واقعیت آشکار برای اهل نظر، این است که با گذشت چهار دهه از ظهور انقلاب اسلامی ایران همچنان عرصۀ پژوهشی و معارفی قرآن کریم، حضور شایسته‌ای در پشتیبانی سطوح پارادایمی، نظریه‌ای، دانشی، مدل‌پردازی و انبوه‌افزایی دانش اصیل رقم‌ زنندۀ اقتدار توسعه‌ای نظام جمهوری اسلامی ایران و در این راستا فرآوری علوم انسانی دین‌شناخت و قرآن‌بنیان نداشته است.

اهداف کنفرانس

اولین کنفرانس «قرآن پژوهی پیشرفت و روش­شناسی پژوهش تفسیری» در راستای تحقق بخشی سودای اصیل «درک درست از چیستی و چرایی قرآن­پژوهی پیشرفت در وضعیت معاصری اندیشه و نظریه­پردازی نظام ج.ا.ا» به بررسی اصلی­ترین چگونگی این رویکرد پژوهشی یعنی «روش­شناسی پیشرفت­پژوهی قرآنی و قرآن­پژوهی پیشرفت» به سودای محوری پردازش اندیشه دین­شناخت پیشرفت (فقه جامع اجتهادی و حکمت اجتهادی) مبنای نظام مدنیتی معاصری جهان اسلامی ـ ایرانی اهتمام می­ورزد. بدینسان برای کنفرانس «قرآن‌پژوهی پیشرفت و روش‌شناسی تفسیر» پنج سطح هدف پیش‌بینی و پیشنهاد شده است:

1ـ در سطح پارادایم‌پژوهی، اهتمام به جریان‌داری قرآن کریم در عرصه مسأله‌پژوهی، نظریه‌پژوهی و روش‌شناسی‌پژوهی پیشرفت انسان و مدنیت معاصر؛

2ـ در سطح نظریه‌پژوهی، کوشش در پیشنهاد نظریه جامعی در الگوی پژوهش تفسیری به تناسب نظام امروز مسائل دو عرصه تولید دانش و مدیریت دانش‌بنیان ملی و در این راستا بازخوانی منظومه قرآن‌شناخت نظام مدیریت معاصری دین‌شناخت پیشرفت(نظام ولایت فقیه)؛

3ـ در سطح روش‌شناسی‌پژوهی، کوشش در بازخوانی نحله‌های متنوع روش‌شناسی تفسیری و کوشش در به دست دادن روش‌شناسی مطلوب پژوهش قرآن­شناخت مسأله‌محور پیشرفت و بر این اساس اهتمام آغازین به قلسفۀ روش تحقیق در علوم انسانی قرآن بنیان؛

4ـ در برآیند سه هدف پیشین، زمینه‌سازی ایدۀ علوم انسانی قرآن‌بنیان؛

5ـ و زمینه‌سازی ورود به پردازش نقشه جامع اندیشه و دانش قرآنی به مثابه کانون درون‌زای نقشه جامع علم در نظام اسناد بالادستی ج.ا.ا.