به گزارش مدیر اطلاعرسانی مرکز تحقیقات استراتژیک توسعه (رشد)، رئیس کمیسیون فرهنگی و اجتماعی شورای عالی انقلاب فرهنگی تأکید کرد: بدون نهضت پیوست فرهنگی مبتنی بر آموزههای قرآنی و دینی، امکان مقابله با تهاجم فرهنگی نیست.
حسن بنیانیان، رئیس کمیسیون فرهنگی و اجتماعی شورای عالی انقلاب فرهنگی 21اردیبهشت در کنفرانس ملی قرآنپژوهی پیشرفت در مرکز تحقیقات استراتژیک توسعه (رشد) گفت: رهبری فرمودهاند که همه باید از مدیران در زمینۀ فرهنگی مطالبه کنند که نشاندهندۀ نقش نخبگان در تحولات جامعه است.
وی با اشاره به وجود مشکلات کشور و اجرانشدن سیاستهای کلان افزود: ما هم در مسئلهشناسی در شرایط موجود، ضعف جدی داریم و هم طبیعتاً در شناخت چرایی ایجاد مسائل، دچار مشکل هستیم.
وی با بیان اینکه سیاستهای ما در حوزۀ علوم انسانی وارد نظام اجرایی نمیشود گفت: مثلاً ساخت یک سد را افراد ذینفع پیگیری میکنند تا به نتیجه برسند؛ ولی وقتی سخن از اصلاح نظام اداری پیش آید، کسی رغبتی به پیگیری آن ندارد.
بنیانیان با اشاره به تأخیر در تدوین الگوی اسلامی ـ ایرانی پیشرفت تصریح کرد: بخشی از این تأخیر ناشی از تأخیر در تقاضا بوده است؛ بنابراین نخبگان باید مطالبهگر پیگیری این الگو باشند که مشکلات زیادی در این عرصه داریم و این مطالبهگری بسیار پراکنده است.
وی با اشاره به رفتارهای فرهنگی و تعریف آن افزود: رفتار فرهنگی با دو روش ایجاد میشود که یکی آگاهانه و دیگری روش ناآگاهانه است که روش نخست کاری است که روحانیت آن را انجام میدهد.
بنیانیان با بیان اینکه ایجاد رفتار فرهنگی باید متناسب با اقتضائات و شرایط باشد تصریح کرد: کسی که میخواهد کار فرهنگی کند باید متربی را بشناسد. ازاینرو سخن من با روحانیون سکولار این است که اگر دنبال دیندارکردن مردم هستیم، راه آن نبودن حکومت دینی نیست.
وی افزود: برخلاف چیزی که فرهنگ رایج کشور ما است و در ۲۰۰ سال اخیر در ذهن ما فرو بردهاند هیچکس در تحولات فرهنگی جامعه بیطرف نیست، ولی افرادی که در زمینۀ فرهنگی کار میکنند رسالت بیشتری دارند.
بنیانیان تصریح کرد: رهبری برای اصلاح سبک زندگی به مهندسی نظامهای اجرایی و اخیراً اقتصاد مقاومتی اشاره کردهاند. اگر ایشان نگران اقتصاد هستند برای این است که انقلابی که مبتنی بر نظام فرهنگی است از بین نرود. ازاینرو، بر پیوستنگار فرهنگی و اصلاح نظام آموزشی تأکید فرمودند.
وی با اشاره به کلیگویی و اختلافنظر زیاد در فرهنگ که باعث شده است تا پیوست فرهنگی پیش نرود افزود: فرهنگ اعم از دین است اگرچه در کشور ما، دین زیربنای اصلی فرهنگ است. وظیفۀ علما در حوزۀ کارشان این است که از ظرفیت دین برای توسعۀ آن استفاده کنند و وظیفۀ مدیریت فرهنگی است که آنچه علما استخراج کردهاند را، وارد عرصههای جامعه کنند؛ ولی در این زمینه مشکلات زیادی داریم.
رئیس کمیسیون فرهنگی و اجتماعی شورای عالی انقلاب فرهنگی با بیان اینکه هیچ نظام اقتصادی، سیاسی و… وجود ندارد که از باورها منشأ نگرفته باشد، تصریح کرد: برخی چون از یک جریان خوششان نمیآید آن را با برچسب ایدئولوژی زیرسؤال میبرند در حالی که در هیچ کجای دنیا امکان ندارد نظامی بدونپشتوانۀ یک باور ایجاد شود.
وی تأکید کرد: باید نهضت پیوست فرهنگی در کشور راه بیفتد وگرنه مدیران کشور با پول بیتالمال فرایند جهانیشدن را تسریع و آن را منتشر میکنند. ضمن اینکه تهاجم فرهنگی شدیدی نیز علیه ما وجود دارد و زیر امواج آن در حال لهشدن هستیم. بنابراین این پیوست اهمیت زیادی دارد به همین دلیل کسی که میخواهد مدیر این کشور باشد باید فهم عمیقی از فرهنگ آن داشته باشد.
وی با بیان اینکه هماکنون دوونیم میلیون نفر همین علوم انسانی سکولار را میخوانند تأکید کرد: وجود الگوی غربی در جلوی چشم، اجازۀ مطرحکردن نظریۀ جدید را نمیدهد و از طرفی این الگو بیشتر با شهوت انسان و تأمین نیازهای حیوانی او همخوانی دارد؛ ضمن اینکه رشد نفسانیات در مدیران کشور، مانع بزرگی بر سر راه تحقق اهداف فرهنگی کشور است.