دومین کنفرانس ملی قرآنپژوهی پیشرفت و روششناسی تفسیر با عنوان «اینک نظریه و کارکرد تفسیر پیشرفتشناخت» در سال 1398 برگزار میشود. شش سمینار تخصصی، زمینۀ شکلگیری این کنفرانس را بسامان میآورد:
رئیس مرکز تحقیقات استراتژیک توسعه (رشد) از آغاز به کار دبیرخانۀ علمی دومین کنفرانس تخصصی مکتب تفسیری پیشرفتشناخت با عنوان «اینک نظریه و کارکرد تفسیر پیشرفتشناخت» خبر داد. حجتالاسلاموالمسلمین احمد آکوچکیان، رئیس مرکز تحقیقات استراتژیک توسعه (رشد) گفت: در اولین کنفرانس قرآنپژوهی پیشرفت و روششناسی تفسیر که در اردیبهشتماه سال جاری برگزار شد، ساختار عمومی مکتب پیشرفتشناخت موردبررسی قرار گرفت. پیشبینی شده است تا سال 98، محورهای اصلی اولین کنفراس قرآنپژوهی پیشرفت و روششناسی تفسیر، در قالب سمینارهای تخصصی بهمنظور پردازش تخصصیتر مباحث تا برگزاری دومین کنفرانس از سوی این نهاد تحقیقاتی برگزار شود.
به گفتۀ دبیر علمی این کنفرانس ملی، اولین سمینار تخصصی کنفرانس پیش رو، برای اسفند 96 پیشبینی شده و بهطور تخصصی به بحث «رویکرد تفسیری پیشرفت و نظام انتظار از دین با نیایش اوصیایی» بهمثابۀ بسط محور اول اولین کنفرانس قرآنپژوهی پیشرفت و روششناسی تفسیر خواهد پرداخت. این سمینار بر آن است تا گامهای پیشانظریۀ تفسیر را آشکار سازد. در این راستا به تبیین اینکه چه گامهای پارادایمیای برای سررسید یک نظریۀ خودویژه لازم است، خواهد پرداخت. بسط اصل نظریه پس از این گام ضرورت مییابد. چگونه میتوان مهیای یک نظریۀ تفسیری خودویژۀ پیشرفتشناخت قرآنی بود. موضوع این سمینار، مغفول و مفروض بسیاری از اهلتفسیر است که در دورۀ معاصری بهناگزیر به آنها باید پرداخت.
وی افزود: دو سطح مباحث تحلیلی این سمینار، مباحث «پیشانظریۀ تفسیر در ساحت فکر دینی» و «پیشانظریۀ تفسیر در ساحت بیروندینی» است. پیشانظریۀ تفسیر در ساحت بیروندینی، بهنوبۀ خود، محیط بر پیشانظریه در ساحت فکر دینی است. افزون بر آنکه دو سطح تحلیلی یادشده، در سرجمع، چشماندازی برای بازخوانی جایگاه نیایش اولیایی خواهد بود.
دبیر علمی دومین کنفرانس قرآنپژوهی پیشرفت و روششناسی تفسیر بیان کرد: پیشنشستهای مرتبط با این سمینار تخصصی در پنج محور زیر با حضور استادان صاحبنظر برگزار خواهد شد:
- اندیشۀ ترقی، نظریۀ پیشرفت بهمثابۀ مدخل گذار به «مکتب تفسیری پیشرفتشناخت»؛
- اندیشه، مکتب و نظریۀ تفسیری؛
- مبانی فلسفۀ دینی مکتب تفسیر پیشرفتشناخت (حقیقت دین قرآنی و نظام انتظار از آن)؛
- مبانی معرفتشناخت مکتب تفسیری پیشرفتشناخت؛
- بازتعریف مکتب تفسیری پیشرفتشناخت در مکتب نیایش اوصیایی.