كتاب تفسیری فروكاهشی سبک زندگی از مجموعه تفسیر رشدْ به سفارش مرکز تحقیقات استراتژیک توسعه (رشد) از سوی انتشارات بنیاد اندیشۀ دینی و مطالعات توسعه در سال 1393 جامۀ نشر پوشیده و در دسترس اهلنظر و تجربتاندیشی قرار گرفته است.
تفسیر ترتیبی و تنزیلی قرآن کریم در آستانۀ بازخوانی معرفتشناختی قرار گرفته است. تفسیر ترتیبیْ تبیین مدل مفهومی الگوی رشد و تفسیر تنزیلی، تبیین مدل عملیاتی، برنامهای و تحقیق و توسعهای الگوی قرآنشناخت پیشرفت تلقی میشود. در نقطۀ کانونی مدل مفهومی الگوی رشد، الگوی سبک زندگی حاضر است و تبیین فصل آسیبشناختی آن در تفسیر سورۀ مسد موضوع نظر است. این سوره منشور «آسیبشناسی و ارزشداوریِ بحران معنی زندگی» از منظر شیوۀ معنیبخشی زندگی، فهم چراییها و چگونگیهای بیمعناییها و فروکاهشیهای زندگی و بهطور خاص و در علت اصیل آن، فروکاهشی شخصیت است.
سورۀ مسد میآموزد که وجه بیرونی الگوی رشد و به این قرار، وجه آسیبی فروکاهشی سبک زندگیْ محرومیت از ظرفیتها و منابعِ در اختیار تدبیر زندگی است و در زیرساز آن، بحران مدیریت خود جای دارد. انسان از خویش فروکاسته و محروم از حس نیکبختیْ ناتوان در تدبیر موفق ظرفیتهای زندگی خویش هستند. اینچنین انسان و زندگی فروکاستهای در فصل مناسبات اجتماعی خویش ازجمله با نزدیکترین خویشان نیز به ابتذال میرسد. این آموزۀ مبنا میتواند چشمانداز خودویژهای از حوزۀ روانشناسی معنیداری و مشاوره را به دست دهد و در فصل آسیبشناسی نظریۀ هنر هم به کار گرفته شود.
سورۀ مسد صدودهمین عضو نظاموارۀ منظومۀ کتاب حکیم در شرح بر سورۀ حمد و تفصیل موضوعی و نظاموارۀ آموزههای آن است که جایگاه شایستۀ آن، در نظام دانشی ـ زیستی آموزههای قرآنی و پژوهش تفسیری، اهمیت و ضرورت پژوهش دربارۀ آن را برای اهلنظر مبرهن میسازد. برخی از این نکتههای توضیحی در تبیین اهمیت و ضرورت این پژوهش اینکه:
1. پردازش نظریۀ «سبک زندگی» و در کانون آن، نظریۀ «معنیداری زندگی» یک پژوهش راهبردی برای انسانشناسی معاصر و بر همین منوال، فصلی راهبردی از حوزۀ دینپژوهی است. اهمیت اهتمام به پردازش فصل نظام تربیت قرآنی و اوصیایی فراخوان به اهمیت پژوهش معنیداری زندگی است که تبیین وجه فراآسیبی این دو سطح تجربۀ زیستی را نیز ناگزیر میسازد؛
2. مضمونسازی حوزۀ علوم اسلامی ـ انسانی، ازجمله در سه رشتۀ برجستۀ روانشناسی تربیتی، روانشناسی مشاوره و روانشناسی معنیداری، با آموزههای قرآنی و اوصیایی، چه در ساختار و چه در محتوای نظر، ما را نیازمند پژوهش دربارۀ وجه آسیبی زندگی و شخصیت انسانی میسازد؛
3. موضوع فروکاهشی شخصیت، شربختی و بدزیستی در زندگی، یک چالش جدی محتمل پیشروی همۀ آدمیان است. تحلیل این چالش و راهکارگزینی تبدیل این بحرانْ یک ضرورت روشن و معین است؛
4. و نیز اینکه، شخصیتشناسی گروه «مغضوبین» در سورۀ حمد ما را نیازمند پژوهش به مثل سورۀ مسد میسازد. فهم تمامیت سورۀ حمد از منظر آسیبشناسی شخصیت مغضوبین یک ضرورت متمم است.
كتاب در قطع رقعی چاپ شده و بهتناسب آموزههای سوره، در شش بخش سامانگرفته است:
1. بخش اول: شناختهای آغازین در رأی برگزیده؛
2. بخش دوم: فروکاهشی سبک زندگی؛
3. بخش سوم: فراآسیبشناسی رشد ـ توسعۀ انسانی در روانشناسی و انسانشناسی توسعه؛
4. بخش چهارم: گذار از فروکاهشی به فراروندگی خود و معنای زندگی؛
5. بخش پنجم: جریان سورۀ مسد در نظام جامع تولید علم (رشتهها و دروس علوم انسانی)؛
6. بخش ششم: از سورۀ مسد به «نظریۀ هنر و تجربۀ هنری».