چکیده
فلسفه و چرایی و سطح حقانیت دین، قابلیت آن در پیشنهاد و تحققبخشی آرمان هدایت به رشد فراگیر و حیات طیبه است. عیار نقد دین، در همین قابلیت رشد ـ توسعهای آن است. بدینسان اندیشه، نظریه و گفتمانپردازی دینشناخت پیشرفت در اولین گام، وامدار تنقیح سطوح و ابعاد انتظار از دین، نیاز به دین و بهطور خاص فرانیازهای رشد ـ توسعه است؛ از همین روست که پردازش حقیقت، صدف و الگوی پیشرفت، متکای گذار به حقیقت و صدف و وضع نظاموارهای دین نیز است. در این میان سبک زندگی، الگوی نماددار تدبیر خلاق زندگی فردی در متن مناسبات اجتماعی ـ تاریخی است که از یک مکتب برگزیدۀ راهبری رشد پدیدار انسانی، سرچشمه میگیرد و سنت اهلالبیت (ع)، الگوی روششناخت تفسیری (مدل مفهومی) و تدبیری (مدل عملیاتی ـ توسعهایِ) کلیت عرصۀ حیات و رشد انسانی، اجتماعی و تمدنی در عینیت حیات انسانی برآمده از ترکیب دو منبع عقل و وحی است که بر نظام آموزههای قرآنی حیات و رشد بناست. نیایش آلالبیت (ع) بالغترین مِفصل فراانگیزشی آن دو الگوی مفهومی و تدبیری در سنت حدیثی اولیا است. در گذار به منظومۀ بیروندینی و دروندینی فرانیازهای رشد ـ توسعه و بهسخنی دیگر در گذار از منظر روانشناسی انگیزش و شخصیت از چشمانداز دروندینی و معطوف به عرصۀ سبک زندگی، فرانیازها و فراانگیزههای رشدشناخت سبک زندگی کداماند و در پیوستگی با یکدیگر چه تصویری از الگوی دینشناخت سبک زندگی به دست میدهند؟
عیار دین بالغ، هدایت عقل ـ وحیبنیاد در یک برآیند عینی روشمند (یک سنت زیستی عینی آیندهنگار راهبردی) به وجه جمعالجمعی آرمان رشد در سه عرصۀ فردنگر (در ابعاد کنشی، بینشی، منشی، گرایشی و روشی)، جامعهنگر (در وجوه فرهنگی، سیاسی، اقتصادی، اجتماعی، امنیتی و دفاعی) و در عرصۀ تمدننگر با رویکرد مأموریت راهبردی آیندهنگار و «سبک زندگی» بهمثابۀ مِفصل و برآیند این سه عرصه است که در اولین سطح تحلیل، با عیار سطح فرانیازهای رشد، سنجش مقایسهای میشود. مکتب نیایشی دین، داعیهدار راهبری به رشد، بهترین منبع درون گفتمانی ارزیابی نظام فرانیازهای تفسیرگر حقیقت آن دین است.
این پژوهش بهمدد دو روششناسی استنباط و تحلیل محتوا با نظر به منظومۀ جامع روششناسی پردازش مدل مفهومی الگوی دینشناخت رشد ـ توسعه، با بازخوانی جایگاه انتظار از دین در مباحث فلسفۀ دین و اشارتی به سبک زندگی و ساختار تحلیلی آن و تأملی در منظومۀ معیارهای فرانیازهای رشد ـ توسعه در الگوی تجربۀ زیست دینی، بهطور خاص مبانی، اصول و اوصاف درونزای الگوی فراانگیزشی ـ نیایششناختِ برآیند فرآیندی رشد در سبک زندگی را اندکی مرور میکند.
پیشنهاد الگوی معیار در نقد مقایسهای ادیان و ترسیمی از ساختار درونی منظومۀ آموزههای آیین مصطفایی و دسترسی به یک دیدگاه خودویژه در گفتوگوی مقایسهای و انتقادی با نظریههای مرسوم و رایج حوزۀ انگیزش و شخصیت و پردازش چشماندازی آغازین به نظریۀ نیایش قرآنی ـ اوصیایی و زمینهسازی الگویی برای روانشناسی مشاوره، نمونهای از بهرههای این تحقیق شمرده میشود.
کلیدواژگان: اندیشۀ پیشرفت، سبک زندگی، فرانیازهای رشد، فلسفۀ دین، نیایش، انتظار از دین، دعای ابوحمزه.
نویسندگان: احمد آکوچکیان، زهرا صفری و زهرا نجفی.
منبع: سومین کنفرانی بینالمللی فلسفۀ دین معاصر، ۱۳۹۳.