زندگی و سلوک انسانی سه وجهه و سه بعد دارد و آموزههای قرآنی و اوصیایی در همین ابعاد حاضر هستند. حجتالاسلاموالمسلمین احمد آکوچکیان، رئیس مرکز تحقیقات استراتژیک توسعه در جمع همپژوهان گروه پژوهشی اخلاق و سبک زندگی با اذعان به این مطلب ابعاد رسم زندگی از منظر آموزههای قرآنی و اوصیایی را اینگونه برشمرد:
1. در وجهۀ اخلاقی زندگی ـ رفتار و ارتباط رفتاری با خود ـ که زندگی را با صداقت و صلابت و استواری و صبوری و شجاعت و حماسه و ایثار و فتوت و زهد و … مالامال میکنند و به ما میآموزند (نگاه کنید به بسیاری از سخنان ائمه و نیز سنت سلوک آن بزرگواران که گزارشگر صلابت و صبوری و فتوت و زهد و … آنان است)؛
2. در وجهۀ عبادی زندگی یعنی ارتباط رفتاری با خدا یا عبادت، سلوک و رفتارهای در ارتباط با پرستش و نیایش خداوند که آداب و جایگاه و نقش آنها را با زندگی خود ـ نماز و امر به معروف و نهی از منکر و جهاد و … ـ به ما میآموزند (دربارۀ این موضوعاتْ روایات فراوانی از ائمه به ما رسیده است)؛
3. و در وجهۀ حقوقی زندگی یعنی در ارتباط رفتاری با جامعه، خانواده (فرزند، همسر و دیگر اعضای خانواده)، دیگران (با جامعۀ خودی و با بیگانگان) و ارتباط با طبیعت نیز از تعالیم قرآنی ـ اوصیایی میتوان تفسیر و تدبیر آموخت. آن دلاوران با زندگی و مرگشان این وجهۀ حیات انسانی را نیز آموزگارند.
نمونهای از پیوند و رفتار خانوادگی بر مدار مشرب قرآنی ـ اوصیاییْ رابطۀ امام حسین (ع) با همسر و دختر خویش است. الگوی همۀ همسرانْ در زندگی خانوادگی میتواند برآمده از سبک تعامل زیبای امام حسین (ع) با همسر ـ رباب ـ و دخترش ـ سکینه ـ باشد که به مخاطب خویش میآموزد «به جانت سوگند، خانهای را دوست دارم که رباب و سکینه در آن باشند، آن دو را دوست دارم و هرچه دارم نثار آنان میکنم … .»