چکیده
طراحی «الگوی اسلامی پیشرفت» بهتناسب مقتضیات هر زیست بومی، چونان جهان ایرانی، در گروی استنباط الگوی قرآنشناخت رشد ـ توسعه و راهبری همۀ عرصههای حیات و تغییر است. مستند به این نگره و الگوی مبنا، میتوان رهسپار عرصههای مختلف مدیریت حیات مانند حوزۀ تعلیموتربیت اقتصاد، اخلاق، سیاست، سلامت و بهداشت، فرهنگ و مانند آن شد. در تحقق این مهم، یک الگوی جامع پیشرفت از جمله در فضای اندیشه و گفتمان اسلامی دارای دو سطح تحلیلی نظریهای کل به جزء است. مکتب قرآنی رشد ـ توسعه، سند مبنای این دو سطح تحلیلی را به دست میدهد:
۱. در لایۀ مبنا و در مرکز منظومۀ نظریۀ جامع پیشرفت، نظریۀ مبنای پیشرفت دانشبنیان و در ادبیات خاص اسلامی «اندیشه و نظریۀ پیشرفت حکمت(تفقه دردین)بنیان»؛
۲. و مبتنی بر نظریۀ مبنا، نظریههای زیرمجموعهای پیشرفت (رشد ـ توسعه) بهصورت پیوسته منظومهای همچون نظریه و الگوی پیشرفت فرهنگی، سیاسی، اقتصادی، امنیتی و دفاعی.
منظومه نظریههای رشد، شامل این دو لایۀ تحلیل است. سؤال اصلی این پژوهش ناظر به لایۀ اول است که مکتب و به این قرار الگوی قرآنی مبنای پیشرفت (رشد ـ توسعۀ) جامعنگر چیست؟
از نمونه رویکرد پژوهش سامانهای ـ موضوعی سورهها در تفصیلبخشی الگوی جامع قرآنشناخت هدایت به رشد، بهمدد روششناسی استنباط و روششناسی پیشرونده و بازخورندۀ تفسیر پیشرفت، گزارشی فشرده از پژوهش تفصیلی تفسیری «سوره حدید»، در دستور این مقالۀ تفسیری است؛ سورهای با هر دو خصلت برجستۀ سورههای مکی ـ مدنی و چون سورههای دیگر قرآن کریم، بهمثابۀ منبع و مستند نظام کلان تحقیق قرآنی (رشدی ـ توسعهای). این پژوهش بر آن است که نظریۀ مبنای یادشده با سورۀ حدید در دسترس قرار میگیرد تا بر این مبنا رهسپار پردازش راهبردهای عملیاتی مشخصی جهت تحقق آرمانهای رشدنگر قرآنی و از جمله عدالت و قسط قرآنی، در مدنیت و عرصههای تخصصی مدیریت پیشرفت و نظام ولایت فقه در دین (دانش جامعنگر پیشرفت) جامعۀ هدف گردید.
تبیین نظریه قرآنشناخت هدایت راهبردی به رشد بهمثابۀ فصل هنجارین نظریه و الگوی پیشرفت و فلسفۀ بعثت انبیایی در فضای مدنیت معاصری جامعۀ هدف و از جمله جهان معاصر و پیش روی ایرانی، بهمدد سورۀ حدید با سامانۀ تحلیلی زیر در این سوره، دریافته میشود:
۱. ساختار عمومی یک الگوی جامعنگر رشد، با محوریت آیات ۱ تا ۲۴ سوره در سه سطح تحلیلی مبانی نظری تا الگوی وضعیت مطلوب و تا سطوح کاربردی مدیریت رشد؛
۲. اوصاف درونزای الگوی انبیایی اقتداری رشد، با محوریت آیۀ ۲۵ سوره؛
۳. چشمانداز به بسط تحقق تاریخی بینش و منش انبیایی رشد و از این چشمانداز، گذار به نظریه تحول تمدنی، با محوریت آیات ۲۶ و ۲۷ سوره؛
۴. اصول و بهرههای رویکرد به مکتب انبیایی رشد ـ توسعۀ عدالتبنیاد و به این قرار دستیابی به سبک زندگی و هستومندی قرآنی، با محوریت آیات ۲۸ و ۲۹ سوره؛
دو بهرۀ برجستۀ این مکتب اندیشهای رشد، گذار به پردازش نقشۀ جامع علم (نظام ملی تولید دانش معطوف به پیشرفت) و نقشۀ جامع علمی (الگو و نظام رشد ـ توسعۀ حکمتبنیان) است که میتواند در آزمون تولید و فرآوری تمدنی به کارگرفته شوند.
کلیدواژگان: اندیشۀ پیشرفت، قرآن کریم، رشد، توسعه، سورۀ حدید، الگوی پیشرفت، نفسیر
نویسندگان: احمد آکوچکیان، مرضیه بخشی.
منبع: همایش پیشرفت از منظر قرآن و حدیث، ۱۳۹۳.