7:38 بعد از ظهر
10 تیر 1404

بررسی جایگاه نیایش در تفسیر هستی و هنر

به گزارش مرکز تحقیقات استراتژیک توسعه (رشد)، نشست تخصصی «نیایش، تفسیر هستی و جریان هنری» با حضور حجت‌الاسلام‌والمسلمین احمد آکوچکیان و هم‌پژوهان گروه پژوهشی گفتمان و هنر و نیز گروه پژوهشی سلامت و سبک زندگی برگزار شد. این نشست به بررسی ابعاد نیایش در ساحت تفسیر هستی، تأثیر آن بر واقعیت اجتماعی و نقش آن در جریان هنر نیایشی اختصاص داشت.

دکتر آکوچکیان در این نشست تأکید کرد: «نیایش در نسبت رازگونۀ عظیمی از تفسیر هستی و بنیان‌های هستی‌شناختی، چگونگی‌های زندگی را در تجربۀ وجودی و زبان تفسیر عالم به دست می‌دهد؛ یعنی تفسیر مقام راز تا مقام ناز برای گذار از حکمت الهی به عشق انقطاعی و اعتصامی.» وی هم‌چنین افزود: «نیایش در نسبت تغییردهنده با واقعیت اجتماعی و انسان‌شناختی، در بی‌پرده‌ترین نقد و تبدیل، غایت موزونی تعادل سخن را حفظ می‌کند و در اقتصاد کلام متجلی می‌شود.»

در این نشست، ارتباط نیایش با سطح آرمان‌داری در هنر و جایگاه هنرمند در این جریان بررسی شد. دکتر آکوچکیان دراین‌باره تصریح کرد: «هنرمند ـ مخاطب اثر نیایشی، با سودای آرمان رشد پیوند خورده، و اهداف عینی و مرحله‌ای برای آنان تعریف شده ‌است. این نظریه دقیقاً درمقابل تجربۀ «bad art» قرار می‌گیرد، چراکه جریان تغییر در اثر نیایشی به‌طور کامل در سطوح مرحله‌ای آن جاری است.»

هم‌چنین در این نشستْ شاخصه‌های محوری نقد اثر نیایشی و تناسب اجرای آن در نظام معنایی مورد بحث قرار گرفت. تأکید شد که نیایش، در قالب واژگان و اصطلاحات هر اثر، به‌مثابۀ اجزای نظام‌وارۀ نمایه‌های کلیدی حول یک مفهوم کانونی عمل می‌کند. بر این اساس، قطعات هر نیایش و کلمات کلیدی آنْ میدان معناشناختی معیار تجربه را شکل می‌دهند و در دل یک اثر زیستی، ساختار هویتی خاص خود را دارند.

این نشست در ادامۀ پژوهش‌های مرکز تحقیقات استراتژیک توسعه (رشد) در زمینۀ تلاقی نیایش، هنر و تفسیر هستی، برگزار شد.