بررسی فقهی ـ حقوقی خبر و خبررسانی

بنابر گزارش گروه پژوهش فقه و حقوق، این پروژه در قالب رسالۀ کارشناسی ارشد در دانشگاه قم در تاریخ ۱۳۹۲/۶/۳۰ به فرجام داوری رسیده است. پرسش اصلی در این رساله این است که «ساختار دانشی فقه رسانه و همچنین سامانۀ احکام فقهی و حقوقی سیستم و نظام مدیریت اطلاعات چیست؟». در راستای رسیدن به پاسخ این پرسش، پایان‌نامه در سه بخش سامان یافته است که نخستین بخش آن، «مبانی نظری ـ ارزشی فقه رسانه» است و در راستای همین مبانی، بخش دوم یعنی «سامانۀ احکام فقهی ـ حقوقی خبر و خبررسانی» به سامان آمده است. اصول مدیریت فقه‌بنیان رسانه نیز که نشان‌دهندۀ جریان‌یافتن سامانۀ احکام در عرصۀ مدیریت عینیت‌هاست، در بخش سوم مطرح شده است. دستیابی به «الگوی فقهی خبر و خبررسانی (رسانه)» دستاورد اصلی این پژوهش است.

در این رساله چنین آمده است که پیشرفت‌های علمی و فنی، انسان جهان معاصر را با تنش‌ها و فشارهایی درعرصۀ اطلاعات مواجه ساخته است و حجم وسیع تولید اطلاعات، جهان را با مباحثی چون «انفجار اطلاعات» و «آلودگی اطلاعات» روبه‌رو کرده است. ضرورت کنترل، هدایت و نظام‌ بخشیدن به فرآیند اطلاعات، ایجاب می‌کند تا بیش از پیش به این مقوله پرداخته شود؛ بنابراین مدنیت معاصر دینی به‌ویژه با تأکید به ظهور انقلاب اسلامی ایران و داعیۀ یک نظام اجتماعی اسلامی، جامعۀ علمی را ناگزیر می‌سازد که به دانش‌های میان‌رشته‌ای چون حوزۀ فقه و عرصۀ مدیریت اطلاعات و خبررسانی به‌عنوان یکی از سرفصل‌های مدیریت راهبردی جامعۀ معاصر دینی بپردازد.