بررسی میدان معنی‌شناخت «امنیت» در آموزه‌های امام علی (ع) در گذار مقایسه‌ای با نظریات اندیشمندان

چکیده

رهیافت‌های گوناگونی در مطالعۀ «میدان معنی‌شناخت امنیت» وجود دارد. افراد و اندیشمندان نگاه متفاوتی به این مفهوم دارند. بررسی آرا و اندیشه‌های آنان می‌تواند نشان‌دهندۀ نگرش آنان به این مفهوم باشد. به همین دلیل، تا کنون تعریف جامع و مانعی از امنیت ارائه نشده است. در این نوشتار، مفهوم امنیت در سه قسم «میدان معنی‌شناخت امنیت از نگاه اندیشمندان»، «میدان معنی‌شناخت امنیت در آموزه‌های دینی» و «میدان معنی‌شناخت امنیت در آموزه‌های امام علی (ع)» تبیین شده است. یافته‌های پژوهش با به کارگیری روش تحلیل محتوا و روش تحقیق استنباطی و سیستمی نشان می‌دهد که آموزه‌های دینی و به‌طور خاص آموزه‌های امام علی (ع)، جامع‌ترین الگوی مفهومی امنیت را پیشنهاد نموده است. در آموزه‌های امام علی (ع) امنیت، مفهومی همه‌جانبه بوده و تمامی عرصه‌های آن را در بر می‌گیرد. به‌طور کلی، در نگاه مولای متقیان (ع) امنیت یک مفهوم کلیدی است و ابعاد هستی‌شناخت، روان‌شناخت و علم‌الاجتماعی امنیت را به دست می‌دهد.

کلیدواژگان: امنیت، امام علی (ع)، آموزه‌های دینی، علوم انسانی، امنیت روان‌شناخت، امنیت جامعه‌شناخت.

نویسندگان: رضوانه دستجانی.

منبع: نخستین همایش ملی واژه‌پژوهی در علوم اسلامی، ۱۳۹۵.