تبیین شرایط ولی ولایت فقیه

به گزارش گروه پژوهشی فقه و حقوق مرکز تحقیقات استراتژیک توسعه (رشد)، موضوع ویژگی‌های فقیه جامع‌الشرایط در نشست اخیر مورد بحث و بررسی قرار گرفت. در این نشست، جناب آقای دکتر آکوچکیان دربارۀ ولایت فقیه گفت:

«ولایت فقیه» در اصل معرفت‌شناخت خویش ولایت فقاهت در دین و عدالت در متن زیست انسانی است. وی افزود: آیت‌الله عبدالله جوادی‌‌ آملی در ویرایش آغازینی بر این نظر فقیه را به فقه ارجاع می‌دهند. ایشان بر آن است که در منابع مرجع اندیشۀ ولایت فقیه مقصود از فقیه «فقیه مجتهد جامع‌الشرایط» است و جامع‌الشرایط در سه ویژگی تحلیل می‌‌شود: «اجتهاد مطلق»، «عدالت مطلق»، «قدرت مدیریت و استعداد رهبری»؛ یعنی از سویی باید صدر و ساقۀ اسلام را در میدان تمامیت دین ـ و نه‌فقط فقه احکام دین ـ به‌طور عمیق با استدلال و استنباط بشناسد و از سویی دیگر در تمام زمینه‌ها حدود و ضوابط الهی را رعایت کند و از هیچ‌یک تخطی و تخلف ننماید و از سوی مردم استعداد و توانایی مدیریت و کشورداری و لوازم آن را ـ برمبنای آن دانش‌بنیانی مرجع ـ واجد باشد. بنابراین نمی‌توان گفت هر فقیه عادلی صلاحیت رهبری جامعه را دارد بلکه باید گذشته از شرایط علمی دارای استعداد و توانایی لازم برای ادارۀ امت اسلامی باشد.