تفقه در دین، مستند توسعۀ درون‌زا

جناب حجت‌الاسلام‌والمسلمین احمد آکوچکیان، در یکی از آخرین نشست‌های گروه پژوهش راهبردی تحقیق و توسعه و مطالعات راهبردی، تفقه در دین را مستند توسعۀ درون‌زا دانست و در توضیح این مطلب بیان داشت:

تفقه در دین، مستند توسعۀ درون‌زا است؛ یعنی فرآیند توسعه مبتنی بر قابلیت‌های درونی و منابع هویتی خویش است در عین اینکه به فرصت‌های بیرون سیستم توجه دارد.

ایشان همچنین اشاره کرد:

ظهور این نظام جامع ادراکی رشد ـ توسعه‌ای، در عرصۀ سازوکارهای جریان قدرت در مدنیت معاصر اسلامی، مقولۀ «اقتدار»را در میان می‌آورد. اقتدار یعنی «حق چشم‌داشت اطاعت از نظام مدیریتی» و به‌مثابۀ هدف نظریه‌های الزام سیاسی ـ یعنی اینکه چرا باید از مدیریت حاکم و دولت اطاعت کنیم ـ است. این ظهور و بروز در گفتمان انقلاب اسلامی و نظریه و نظام جمهوری اسلامی، ریشه در ماهیت اقتدار توسعه‌ای این نظام جامع ادراکی دارد.