جایگاه سورۀ مسد در منشور مبنای دانشی قرآن

در نشست پژوهش تفسیری اثر «از خود بیرون‌شدگی ـ فروکاهشی خود» که در مرکز تحقیقات استراتژیک توسعه برگزار شد، حجت‌الاسلام‌والمسلمین احمد آکوچکیان، مؤلف این اثر، به تبیین جایگاه سورۀ مسد در منشور مبنای دانشی قرآن و به‌عبارت دیگر چگونگی شرح سورۀ مسد بر سورۀ حمد پرداخت.

به گفتۀ وی، الگوی ترتیبی قرآن کریم، مدل مفهومی الگوی رشد است و سورۀ حمد، در خاستگاه دیگر ۱۱۳ سوره چون سورۀ مسد همان مدل اجمالیِ مفهومی آغازین است. این سوره، به‌مثابۀ منشور مبنای دانشی قرآن کریم یا نظام حاکم بر کلیت آموزه‌‌‌های قرآنی، برای فهم منظومه‌‌‌ای آن کلیت است که در صدوسیزده سورۀ دیگر قرآن، جایگاه توقیفی یافته است. فصلی از آسیب‌شناسی قرآن بنیان در زیستمان رشد، موضوع فروکاهشی سبک زندگی و در خاستگاه آن فروکاهشی زیستمان انسانی است که باسورۀ مسد تبیین شده است.