حوزۀ فکر دینی و نظام ملی تولید دانش، در آستانۀ یک دگردیسی معرفت‌شناختی

به گزارش گروه فقه مرکز، در نشستی که به‌منظور پیشبرد پروژۀ «مبانی فقه هنر» برگزار گردید، موضوع محوری «حوزۀ فکر دینی و نظام ملی تولید دانش» در معرض نقد و بررسی قرار گرفت.

احمد آکوچکیان، استاد راهبر پروژه گفت: جنبش‌های معاصری در جهان اسلام، از سطح خواهانی تکاپوی اجتماعی درون‌زای خود، به‌ضرورت پردازش مبانی اندیشه‌ای این تحول رسیده‌ است. رخدادهای سیاسی و فرقه‌ای در این برهه، ترفندهای کانون‌های داعیه‌ورز جهانی و منطقه‌ای برای به‌محاق غفلت‌بردن ضرورت جنبش معرفت‌شناختی یادشده است.

وی افزود: حوزۀ فکر دینی و نظام ملی تولید دانش، در آستانۀ یک دگردیسی معرفت‌شناختی قرار گرفته است و هوشمندی دغدغه‌داران دین و آیین و به‌طور خاص اندیشه‌ورزان جهان اسلامی ایرانی، کوشایی روشمند در رهسپاری به سامان‌بخشی نظام اندیشه‌ای مبنا به‌منظور پردازش الگوی دین‌شناخت پیشرفت در فضای گفتمانی اقلیم‌های گوناگون فرهنگی اجتماعی جهان اسلام و از جمله جهان ایرانی است.

آکوچکیان گفت: نقشۀ راه الگوی پیشرفت، چند گام بنیادین را پیش رو نهاده است:

1. رویکرد به کانون جنبش معرفت‌شناختی یا پردازش پیشینی و پسینی اندیشۀ دین‌شناخت پیشرفت یا تفقه در دین، به‌مثابه مضمون محوریِ نگاشت ادراکی نقشۀ جامع علم ـ نقشۀ جامع اندیشه و دانش دینی؛

2. رویکرد به بازپردازش میان‌رشته‌ای‌های اندیشۀ پیشرفت، برای مثال در عرصۀ دانشی فقه هنر؛

3. گذار دادوستدی با نقشۀ جامع علم ـ نقشۀ جامع اندیشه و دانش دینی، به‌منظور پردازش الگوی دین‌شناخت پیشرفت، در مقتضیات جامعۀ هدف و از جمله جهان ایرانی و تحقق‌بخشی کارکرد تحقیق و توسعۀ نقشۀ جامع علم.