درس خارج فلسفۀ اصول و روش‌شناسی اندیشۀ دین‌شناخت پیشرفت

دومین دوره از سلسله‌نشست‌های درس خارج «فلسفۀ اصول و روش‌شناسی اندیشۀ دین‌شناخت پیشرفت» در مرکز تحقیقات استراتژیک توسعه (رشد) آغاز شد.

نشست اول این دوره با هدف «پیشنهاد فلسفۀ اصول اندیشۀ دین‌شناخت پیشرفت (فقه پیشرفت، فقه دولت ـ ملت رشد، فقه عدل) بر بنیان یک منظومۀ بازآفریدۀ فلسفۀ روش»، در تاریخ 18اسفند97 در مرکز تحقیقات استراتژیک توسعه (رشد) برگزار شد. از مباحث مطرح‌شده در این نشست، بحث دربارۀ گسترۀ اجتهاد بود. حجت‌الاسلام‌والمسلمین احمد آکوچکیان، استاد راهبر این نشست دربارۀ فقه جامع گفت: فقه جامع اقتضای یک سامانۀ اجتهادی جدید، در شش لایۀ تحلیلی دارد که عبارت‌اند از:

1. اجتهاد نظری؛

2. اجتهاد اصولی؛

3. اجتهاد فقهی به‌مفهوم فقه در احکامی و چه بسا فقه در اخلاقی؛

4. اجتهاد تفریعی و تدبیری برای شناخت فروع اصول و قوانین کلی؛

5. اجتهاد عملی به‌تعبیری در تطبیق عمل با الگوی مرجع؛

6. پژوهش توسعه‌ای، تکاپوی مستند به فرآیندهای اجتهادی پنج‌گانۀ پیشین در فرآیند تحقیق و توسعه‌ای.

آکوچکیان با بیان اینکه شش لایۀ تحلیلی مزبور، ارکان یک ساخت جدید در حوزۀ فهم اجتهادی است، تصریح کرد: حیث تخصصی اندیشۀ اجتهادی نیز در چارچوبۀ این ساخت جامع، اساس شکل‌گیری نگاشت‌های دانشی و نهادی نقشۀ راه تولید علم می‌شود و در این چشم‌انداز، میان‌رشته‌ا‌ی‌های پیشرفت‌شناخت شکل می‌گیرد.