دو همایش ‌روش‌شناسی علوم انسانی و حسابداری و مدیریت

نظر به هدف مشارکت مرکز تحقیقات استراتژیک توسعه (رشد) در مدیریت نظام ملی تولید علم کشور، دونمونه مقاله ارائه شدۀ به همایش‌های هم‌‌سو با مأموریت‌‌های تعریف‌شدۀ این نهاد در دو همایش زیر معرفی می‌شود:

۱. همایش روش‌شناسی علوم انسانی اسلامی

این همایش توسط دانشگاه جامع امام حسین (ع) با اهداف چندی از جمله: «زمینه‌سازی برای نوآوری»، «تحول و تعالی علوم انسانی به‌منظور دستیابی به علوم انسانی اسلامی»، «دستیابی به الگوهای مناسب روش‌شناختی برای بررسی و نقد علوم انسانی رایج و دستاوردهای آن»، «کمک به ایجاد روش‌شناسی صحیح، جامع و بهینه برای رویش علوم انسانی اسلامی (از سطح نظری و بنیادی تا سطح کاربردی)» و « بررسی و نقد روش‌های مورداستفاده در آثار علمی تولیدشده در قلمروی علوم انسانی اسلامی» شکل گرفته است. برخی محورها و موضوعات همایش مزبور عبارت‌اند از:

ـ تدوین فلسفۀ علوم انسانی از دیدگاه اسلام (فلسفۀ علوم انسانی اسلامی) و مقایسۀ آن با فلسفه‌های علوم انسانی رایج؛

ـ تدوین فلسفه‌های مضاف هریک از رشته‌های اصلی علوم انسانی از دیدگاه اسلام و مقایسۀ آن با فلسفه‌های مضاف مشابه خود در علوم انسانی رایج؛

ـ تدوین روش‌شناسی نقد علوم انسانی رایج، تاریخچۀ روش‌شناسی علم و روش‌شناسی علوم اسلامی نزد اندیشمندان مسلمان؛

ـ معرفت‌شناسی و روش‌شناسی علوم انسانی اسلامی، علم دینی از منظر معرفت‌شناخت؛

ـ بررسی روش‌های تحقیق متناسب با انواع رویکردها و رهیافت‌های مطرح‌شده در زمینۀ علم دینی؛

ـ بررسی امکان و چگونگی کاربرد روش‌های تحقیق کمی و کیفی رایج در علوم انسانی موجود.

این نهاد تحقیقاتی با ارائۀ مقاله‌های زیر در این همایش شرکت کرده است:

۱. خاستگاه نوین تولید دانش در عرصۀ علوم انسانی؛

۲. اصول راهبردی و فنون کاربردی روش‌شناسی قرآن‌شناخت فرآیند تولید علوم انسانی؛

۳. پژوهش تفسیری در بستر گذار به تولید علوم انسانی؛

۴. تفقه در دین، خاستگاه معرفت‌‌‌شناختی اندیشۀ تحول علوم انسانی؛

۵. ساختار تحلیلی روش‌شناسی پیش‌رونده و پس‌‌‌روندۀ پردازش سامانۀ جامع علوم انسانی اسلامی.

۲. کنفرانس ملی حسابداری و مدیریت

این کنفرانس توسط مؤسسۀ بین‌المللی آموزشی و پژوهشی خوارزمی شیراز، برنامه‌‌ریزی شده است که با محورهای زیر شکل گرفته است:

ـ ارزش‌گذاری منابع انسانی و سرمایۀ فکری؛

ـ مدیریت دانش؛

ـ مدیریت سود در سازمان‌‌ها؛

ـ مدیریت رفتار در سازمان‌ها و شرکت‌ها؛

ـ مدیریت زمان در سازمان‌ها و شرکت‌ها؛

ـ مدیریت و بهره‌‌وری رسانه؛

ـ عوامل مؤثر در بهره‌‌وری منابع انسانی؛

ـ اخلاق در حسابداری و حسابرسی و موضوعات مرتبط با حسابداری و مدیریت.

در این کنفرانس مقالۀ «مدیریت آینده‌‌نگار راهبردی منابع انسانی و شیوه‌‌های آن» تألیف احمد آکوچکیان و مرضیه بخشی، پژوهشگران مرکز تحقیقات استراتژیک (رشد)، به‌عنوان مقالۀ برتر پذیرفته شده است. هدف از این مقاله ارائۀ ایدۀ نوینی در راستای تولید دانش در حوزۀ مدیریت منابع انسانی است.