روش‌شناسی فرااندیشه و دانش جامع نظام‌شناس ـ نظام‌ساز پیشرفت

چکیده

فرااندیشۀ دین‌شناخت پیشرفت در مقتضیات پایدار جامعۀ‌ ایرانی در فرآوری تحقیق و توسعه‌ای خویش در گرایش اسنادی، سند الگوی پایۀ پیشرفت اسلامی‌ ـ‌ ایرانی را به‌ دست می‌دهد. پس از سامان کلان سند الگو، اکنون می‌توان به بسط آن تا الگوی راهبری‌تحول چه در ساحت رویکردها و چه در ساحت اسناد برنامه‌ای و عرصه‌ای همت گماشت که به‌ناگزیر در اختیارداشتن روش‌شناسی بسط آن ضروری می‌نماید.

روش‌شناسی فرااندیشه و دانش جامع نظام‌شناسی و نظام‌سازی پیشرفت، به‌مثابۀ ساحت روش‌شناسی تبدیل سند الگوی پایۀ پیشرفت به الگوی تفصیلی راهبری تحول کدام است؟

فرضیۀ مرجع در ساختی دولایه‌ای، در گذار از مسئله‌شناسی پیشرفت به پردازش مبانی معرفت‌شناخت پیشرفت،‌ روش‌شناسی مرجع را ناظر به سند الگوی پایۀ پیشرفت، بازخوانی و به‌کار می‌بندد.

۱. دو گام پایه در شناخت الگوی برگیری روش‌های شناخت و به این قرار برآمدن رویکرد خاص روش‌شناختی به توسعۀ سند الگو، تحلیل ماهیت معرفت‌شناخت و سازوکاری فرااندیشۀ مرجع نظام و سپس بازخوانی پیاز پژوهش فرآورندۀ روش‌شناسی توسعۀ سند الگو است؛

۲. ماهیت استنتاجی، استنادی و سپس کاربردی هماهنگ روش‌های لازم برای پردازش تفصیلی الگوی راهبری تحول در دو ساحت نظام‌شناسی رشدشناخت و نظام‌سازی توسعه‌ای، اقتضاء سه دسته منطق و به این قرار سه دسته روش‌شناسی را دارد: منظومه‌منطق‌های مبنای نظریه‌پردازی پیشرفت، حیث استنتاجی و منظومه‌منطق‌های درون‌زای نظام‌شناسی، حیث استنادی و منظومۀ خرده‌روش‌های کاربردی، حیث کارآمدی پژوهش توسعه‌ای سند الگو را پشتیبانی می‌کند و روش‌شناسی آینده‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌نگاری‌ راهبردی‌، راهبرندۀ بسامانی سطح نظام‌ساز اندیشۀ دین‌شناخت‌پیشرفت و تفقه ‌در ‌دین است.

کلیدواژگان: سند الگوی ‌پایه، الگوی‌ راهبری ‌تحول، معرفت‌شناسی، روش‌شناسی، تفقه ‌در‌ دین، ولایت فقه‌، ولایت فقیه، نظام‌شناسی ـ‌ نظام‌سازی، فقه نظام.

نویسندگان: احمد آکوچکیان، مرضیه بخشی.

منبع: هفتمین کنفرانس الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت، ۱۳۹۷.