فهم نمونه مبانی معرفت‌شناسی تصمیم‌گیری استراتژیک از منظر قرآن (مبتنی بر سورۀ انفال)

چکیده

هر حوزه‌ای از دانش مانند دانش تصمیم‌گیری استراتژیک که در پی ورود به واقعیت تجربی برای ایجاد تغییر است، ریشه در جهان‌بینی حاکم بر آن دارد و نمی‌تواند بدون توجه به مبانی پارادایمی خود طراحی و اجرا شود. بدین‌سان، برای دستیابی به دانش تصمیم‌گیری استراتژیک قرآن‌بنیان، چاره‌ای جز تنظیم معرفتی آن از سطح مبانی پارادایمی تا سطح تجربی، مبتنی بر آموزه‌های وحیانی نیست. در این راستا، در پژوهش پیش رو، مبنی بر سازوکار ترکیبی روش دلالت‌پژوهی و منطق دلالت در ادبیات علم اصول، با استناد به سورۀ انفال کوشش شده است تا با استفاده از تحلیل تم و تحلیل محتوا در نرم‌افزار atlas.ti، نمونه‌هایی از دلالت‌های مبتنی بر مبانی معرفت‌شناسی مرتبط با موضوع تصمیم‌گیری استراتژیک فهم و تبیین شود. حاصل این فرآیند استخراج ۱۹۲ کد اولیه، ۱۴ مضمون پایه و ۶ مضمون سازمان‌دهنده شامل نقش و کیفیت پیوستگی ادراکات حقیقی، اعتباری و وجدانی در تصمیم‌گیری استراتژیک، تبلور فاعل تصمیم‌گیرنده در حیث سوژگی و ابژگی، دانش گفتمان‌آفرین تغییر و تحول در تصمیم‌گیری استراتژیک، جایگاه ارزش‌ها در تصمیم‌گیری استراتژیک، منابع معرفت در تصمیم‌گیری استراتژیک و اعتبار منابع معرفت در تصمیم‌گیری استراتژیک، در ذیل یک مضمون دلالی فراگیر، یعنی نمونه مبانی معرفت‌شناسی تصمیم‌گیری استراتژیک بوده است.

گفتنی است نتایج این مقاله شامل نمونه‌ای از مبانی معرفت‌شناسی قرآن‌بنیان در حوزۀ تصمیم‌گیری استراتژیک است و این مهم، زمینه‌ساز تولید، فرآوری تدوین جامع نظریه و دانش تصمیم‌گیری استراتژیک قرآن‌بنیان از سوی پژوهشگران این حوزه و بدین‌سان ارائۀ مدل‌های کاربردی خودویژه برای مدیران استراتژیک، از چشم‌انداز جریان فکر دینی (قرآنی) در عینیت تحقیق و توسعه‌ای است.

کلیدواژگان: تصمیم‌گیری استراتژیک، مبانی معرفت‌شناختی، پارادایم، قرآن، دلالت‌پژوهی.

نویسندگان: مرضیه بخشی، اسدالله کردناییج، احمد آکوچکیان و سیدحمید خدادادحسینی.

منبع: فصلنامۀ مطالعات مدیریت راهبردی، ۱۴۰۱.