مرکز تحقیقات استراتژیک توسعه (رشد) در ادامۀ فعالیتهای پژوهشی خود نشستی علمی با عنوان «مبانی پارادایمی الگوی هنجاری رسانه و نقش آن در پیشرفت اسلامی ـ ایرانی» برگزار کرد. این نشست با حضور پژوهشگران و اعضای گروههای گروه پژوهشهای نظری و مطالعات مبنا، گروه پژوهش تحقیق و توسعه و مطالعات راهبردی و گروه پژوهش فقه و حقوق برگزار شد.
حجتالاسلاموالمسلمین دکتر احمد آکوچکیان، استاد راهبر گروههای پژوهشی مرکز، در این نشست به توضیح اهمیت مبانی پارادایمی الگوی هنجاری رسانه پرداخت و تصریح کرد: «اولین رکن و معیار خودویژهساز یک الگوی هنجاریْ مبانی پارادایمی آن است. پارادایم در جای خود به معنای چارچوب مرجع و اصول فکری مبنای بینش انسان به رخدادهای جهان و آدمی است که بهطور فراگیر باورهای مابعدالطبیعی، ارزشی و خطوط راهنمای جریان اندیشهای و دانشی فاعلان تغییر را در بر میگیرد.»
وی در ادامه افزود: «پردازش بنیان پارادایمی خودویژۀ رشد و توسعۀ دینشناخت بایستی دربرابر پارادایمهای ارتباطات رسانهای در جهان معاصر رأی و نظر ممتاز خود را بهعنوان سرمشق غالب ایجاد گفتمان پیشرفت به مدد ابزارهای رسانهای معرفی کند.»
حجتالاسلاموالمسلمین آکوچکیان همچنین اشاره کرد: «در این فرایند پساقیاسی ـ استقرایی که با فهم استنباطی از آموزههای نقلی، مانند وحی و سنت آلالبیت (ع) درآمیخته است، مبانی پارادایمی اندیشۀ پیشرفت در نمونههای کاربردی خود، ازجمله عرصۀ گفتمانسازی رسانهای پیشرفت شکل میگیرد.»
وی در این جلسه تأکید کرد که این پارادایم ارتباطات رسانهای نهتنها نمایانگر یک جهانبینی مشخص در عرصۀ ارتباطات و رسانهها است، بلکه شامل حوزههایی همچون فلسفۀ دین، معرفتشناسی، هستیشناسی، انسانشناسی، ارزششناسی، زیباشناسی و روششناسی نیز میشود.
نتایج این نشست، بهویژه با تأکید بر نقش رسانهها در ایجاد گفتمان پیشرفت، نشان داد که الگوی هنجاری رسانهای مبتنی بر آموزههای اسلامی ـ ایرانی میتواند به ایجاد یک سیستم رسانهای مؤثر درجهت رشد و توسعۀ کشور کمک کند.
مرکز تحقیقات استراتژیک توسعه (رشد) با بهرهگیری از مبانی پارادایمی و مفاهیم نظری در عرصۀ رسانه تلاش دارد تا الگوی هنجاری رسانهای توسعهمحور و دینشناخت را در جامعه معرفی کند و راهکارهای کاربردی برای پیشرفت کشور در این زمینه ارائه دهد.