نتایج تحلیل اندیشۀ ولایت فقیه تا کنون

آقای دکتر احمد آکوچکیان در یکی از آخرین نشست‌های گروه پژوهش فقه و حقوق به بررسی اندیشۀ ولایت فقیه پرداخت. بنابر گزارش این گروه، وی تصریح کرد:

اندیشۀ مرسوم ولایت فقیه حکم و داوری در باب نظریات ولایت فقیه حکم و حكومت ولایی فقه حکمی به فصل دانشی و اجتهادی فقه جامع دین معطوف نیست و فقه حکم جایگزین فقه دین شده است و در فصل ولایتمندی آن نیز، موردنظر و اختلاف رأی بوده است و در چگونگی به ولایت رسیدن فقیه و دربارۀ جنس و سطح و دامنۀ ولایت نیز تحلیل معرفت‌شناخت بایسته‌ای اتفاق نیافتاده است. عرصۀ مدیریت كشور و نظام تولید دانش دینی هنوز به تأمل معرفت‌شناسانه در باب اصل فقاهت و اجتهاد فقاهتی وارد نشده است. حاصل آن‌كه دانش مبنای ولایت و مدیریت به شهادت تجربۀ پنج‌دهۀ انقلاب اسلامی و نقد معرفت‌شناختی «دانش دینی مبنای ولایت» و نیز آموزه‌های دینی و نیز آخرین دستاوردهای اندیشۀ ترقی و گفتمان توسعۀ دانش‌بنیان نمی‌تواند «فقه احكام» باشد. «فقه جامع دین» ولایتمند تفسیر و تدبیر پیشرفت رشد تا توسعه است.