نظریه و گفتمان علوی امنیت جامع‌نگر

چکیده

امنیت یکی از مقولات برجسته نظریه‌­پردازی معاصر در مدیریت تغییر ـ مدیریت قدرت ذیل عنوان «قدرت و امنیت نرم» مطرح است. این مقاله با پرسش اصلی «آموزه­‌های امیرالمؤمنین (ع) چه چشم‌­انداز توصیفی ـ تحلیلی از امنیت دارد؟»، با روش تحلیل محتوا به نظریۀ امنیت جامع‌­نگر و به‌طور خاص امنیت نرم می‌پردازد تا نظریه‌­های گوناگون دربارۀ ابعاد، مؤلفه‌­ها و شاخصه‌­های امنیت را، متناظر با فرآیند پیشرفت، تفکیک و بازتحلیل نماید. مبتنی بر این تناظر، نظر به دو بعد فردی و اجتماعی فرآیند تغییر و پیشرفت می‌توان دریافت که آموزه­‌های علوی در دو سطح امنیت فردی و اجتماعی با محوریت انسان­‌شناختی آن به مسئله توجه نموده است. این مقاله نشان داده است که نظریۀ امنیت مبتنی بر آموزه‌های علوی دارای سه سطح امنیت هستی‌شناخت، امنیت فردی (امنیت روان‌شناخت­ ـ­ انسان‌­شناخت) و امنیت جامعه‌شناخت می‌­باشد.

کلیدواژگان: امنیت هستی‌شناخت، امنیت انسان­‌شناخت،‌ امنیت جامعه‌شناخت، آموزه‌های علوی.

نویسندگان: احمد آکوچکیان، عباس اشرفی و رضوانه دستجانی.

منبع: همایش بین‌المللی حکومت علوی نگاهی پس از چهارده قرن، ۱۳۹۴.