واقعیت ارتباط در مدل ارتباطی کنش پیشرفت

«واقعیت ارتباط در مدل ارتباطی کنش پیشرفت» موضوع یکی از نشست‌های گروه پژوهش راهبردی تحقیق و توسعه و مطالعات راهبردی در زمستان 1402 بوده است. دراین‌باره گفته شد مدل ارتباطی کنش پیشرفتْ واقعیت ارتباط را بخشی از واقعیت کنش تغییر می­‌داند، اگرچه یکسان نمی‌­انگارد. «زبان» وسیلۀ نوعی از ارتباط است که در خدمت فهم متقابل و فضای گفتمانی حاکم بر فاعلان تغییر قرار دارد و کنش­گران و فاعلان تغییر در بحبوحۀ فرایند فهم متقابل به‌منظور هماهنگ‌ کردن این کنش‌­ها در تکاپوی تحقق مقاصد برگزیدۀ خویش‌­اند. جایگاه مفاهیم مربوط به کنش اجتماعی تغییر (تغییر اجتماعی) به لحاظ مشخص‌ کردن چگونگی هماهنگی در میان کنش‌های معطوف به هدف مشارکت‌جویان مختلفِ فرایند تغییر شناسایی می‌شود، مثل وفاق اجتماعی دربارۀ هنجارها و ارزش­‌های ملحوظ در سنت‌­های برگزیدۀ فرهنگی و جامعه­‌پذیری یا مثل رسیدن به فهم مشترک در فرایند همیاری برای تغییر. دستاوردهای شناختی و تبیینی و تفسیری داده‌­ها و اطلاعات که فرایندهای هم­یاری و مشارکت فاعلان مزبور بر آن­‌ها پایه­‌گذاری می­‌شوند، نمایش­گر مکانیسم­‌هایی برای هماهنگ کردن کنش تغییر هستند. «رسانه» ابزار تولید نشانه‌­های تفسیر فرایندهای تغییر گفتمان­‌پردازی مکتب برگزیدۀ تغییر است و الگوی راهبرندۀ آنْ الگوی هماهنگ‌سازندۀ کنش تغییر، زبان تغییر، کنش پیشرفت و گفتمان پیشرفت، درضمن یک الگوی جامع «هست ـ باید» یا الگوی هنجاری است.