کارنمای حضور پیشاهنگ اندیشه و گفتمان پیشرفت

این اثر در سال 1395 با این رویکرد به چاپ رسید که «دانش دینی»، در برآیند انبانه‌شدگی دو جریان متعامل اندیشه‌ای «اندیشه دین‌شناخت پیشرفت» و «اندیشۀ پیشرفت‌شناخت دین» و در مواجهه با عصر پرسش‌های جامع‌نگر حیات، تغییر و پیشرفت (رشد ـ توسعه) و مقتضیات عصر انقلاب اسلامی و بیداری اسلامی جهان معاصر مسلمانی، پیش روی خویش، در برآیند دو اصل مشروعیّت و کارآمدی، ضرورت اقتداربخشی جهان معاصر مسلمانی و ایرانی را دارد و بدین‌سان با عیار «اقتدار توسعه‌ای علم»، به‌مثابۀ خاستگاه اقتدار حضور دین و اقتدار ملّی در جهان جدید و پیش رو، در معرض سنجش قرار گرفته است.

خواهانی اقتدار ملّی و زیستی، در گرو در اختیار داشتن منشور ملّی اقتدار توسعه‌ای علم است. از این رهگذر بایستی در مرز میان خردورزی و تجربۀ زیستی جان ـ جامعه و جهان بین‌الملل معاصر، «مانیفست دانش توسعه‌ای»، یا نقشۀ جامع علم معین شود. این مانیفست، معیار نقد سطح اصالت و کارآمدی نهادهای یادشده است.

گزارش تحليلي مرکز تحقیقات استراتژیک توسعه (رشد)، در دو رویکرد برجستۀ تحلیلی، در متن گزارش نهایی پیشرفت‌پژوهی، در نزدیک نیم دهۀ 1384 ـ1390، به‌صورت ترکیبی سامان يافته است:

ـ رویکرد اول: «گزارش آماری و كمّی دستاوردهای حوزۀ پژوهش رشد ـ توسعه» در ضمن آشنايی با ايدۀ مبنای حوزه؛

ـ رویکرد دوم: تحليل ايده و سامانۀ انديشۀ پيشنهادی «نظريۀ دین‌شناختی رشد ـ توسعه»، در كليت آثار و دستاوردها.

این اثر، به‌نوبۀخود، در سه بخش تنظيم شده است:

بخش اول: اندیشه و گفتمان پیشرفت‌پژوهی در عیار نهاد ملی تولید علم:

فصل اول: وضعيت امروز پیشرفت‌پژوهی نهاد ملّی توليد علم؛

فصل دوم: مرکز تحقیقات استراتژیک توسعه (رشد) و نظام مأموريت پیشنهادی برای حوزۀ پژوهش رشد ـ توسعه؛

فصل سوم: دستاوردهای مرکز تحقیقات استراتژیک توسعه (رشد) در يک نگاه كوتاه.

بخش دوم: نظریۀ الگوی پایۀ پیشرفت، در آینۀ دستاوردها و عملكردهای پژوهشی مرکز تحقیقات، در سال‌های 1390 ـ 1384:

فصل اول: دستاوردها در آینۀ نظام مأموریت نهاد ملی پژوهش پیشرفت؛

فصل دوم: دستاوردها در نظریۀ الگوی پایه پیشرفت.

بخش سوم: حضور پیشاهنگ دانشی نهاد پژوهش پیشرفت در نظام ملی تولید علم:

1ـ فصل اول: گزارش آماری ـ مقایسه‌ای مراکز تحقیقاتی در سال 84؛

2ـ فصل دوم: گزارش آماری ـ مقایسه‌ای مراکز تحقیقاتی در سال 85؛

3ـ فصل سوم: گزارش آماری ـ مقایسه‌ای مراکز تحقیقاتی در سال 86؛

4ـ فصل چهارم: گزارش آماری ـ مقایسه‌ای مراکز تحقیقاتی در سال 87؛

5ـ فصل پنجم: گزارش آماری ـ مقایسه‌ای مراکز تحقیقاتی در سال 88؛

6ـ فصل ششم: گزارش آماری ـ مقایسه‌ای مراکز تحقیقاتی در سال 89؛

7ـ فصل هفتم: گزارش آماری ـ مقایسه‌ای مراکز تحقیقاتی در سال 90.