در راستای توسعۀ مباحث نظری و کاربردی در زمینۀ پیشرفت انسانی، نشست پژوهشی با عنوان «عناصر انسانشناختی میدان مفهومی پیشرفت» با حضور اعضای گروههای مختلف پژوهشی در مرکز تحقیقات استراتژیک توسعه (رشد) برگزار شد. این نشست با دبیری علمی دکتر احمد آکوچکیان، استاد راهبر گروههای پژوهشی مرکز، و جمع همپژوهان گروه پژوهشهای نظری و مطالعات مبنا، گروه پژوهش تفسیری، گروه پژوهش علوم انسانی و بینارشتهای و نیز گروه پژوهش سلامت و سبک زندگی برگزار گردید.
در این نشست، ابتدا به رشد فراگیر انسانی پرداخته شد که اشاره به ماهیت جهتدار توانمندیها و ظرفیتهای انسانی دارد. این مفهوم بهویژه در ارتباط با جاذبیت الهی و تکوین اسماء و صفات فعل حضرت حق مطرح شد.
در ادامه، مؤلفههای «فراوری مستمر و خلاق» و «شئون گوناگون حیات و ساحات انسانی» مورد بررسی قرار گرفت. آکوچکیان در این جلسه بر اهمیت استمرار در فرایند رشد انسانی و همزمانی آن با توجه به تمامی ابعاد وجود انسانی تأکید داشت و تأثیر حکمت نظری و حکمت عملی در تحول فکری و عمل انسانی و ضرورت همزمانی این دو در فرایند پیشرفت را بهصورت جامعنگر بررسی کرد.
یکی از مباحث کلیدی این نشستْ نقش مشیت تکوینی و مشیت تشریعی الهی در توسعه و رشد انسان بود. رئیس مرکز تحقیقات استراتژیک توسعه (رشد) تصریح کرد، این دو نوع مشیت باید در فرایند رشد جامعنگر انسان در نظر گرفته شوند.
در بخش پایانی نشست، مفهوم فکر اجتهادی جامعنگر و کاربرد آن در پژوهشهای دینی و انسانشناختی مورد تحلیل قرار گرفت. همچنین سبک زندگی بهعنوان یک پیوستگی میان رشد فردی و اجتماعی معرفی شد که میتواند نقش مهمی در فرایند تکامل فرد و جامعه ایفا میکند.
این نشست که بهعنوان بخشی از برنامههای جاری مرکز تحقیقات استراتژیک توسعه (رشد) برای پیشبرد مباحث میانرشتهای در حوزههای مختلف انسانی و اجتماعی است، زمینهساز گفتمانهای پژوهشی جدید در این عرصهها خواهد بود.
مرکز تحقیقات استراتژیک توسعه (رشد) با برگزاری چنین نشستهایی بهدنبال ارتقای سطح علمی و پژوهشی در زمینههای انسانشناختی و ترویج مدلهای مفهومی پیشرفت است که براساس اصول الهی و انسانی بنا شدهاند.